Setmanari digital i cultural

Dimarts, 16 abril 2024

Un simposi organitzat pel Departament de Cultura debat i analitza el futur de la cultura catalana

ACN

|

Vila defensa que la cultura “no s’ha de conformar en ser una cosa d’erudits ni tampoc en ser només per a l’entreteniment”

El conseller de Cultura, Santi Vila, ha inaugurat aquest dijous a la tarda el simposi ‘La cultura que ve’, que té per objectiu debatre i analitzar el futur de la cultura catalana i el seu espai en el món. Durant el seu discurs, Vila ha assenyalat que “la cultura és un dels elements més definitoris de la catalanitat”, però ha advertit que el país no ha de caure en “l’autocomplaença”. Per això, ha defensat “la dimensió política de la cultura”, que ha de servir per formar “ciutadans lliures”. Segons el conseller “l’actor i creador cultural està al servei de la ciutadania. El departament pensa que la cultura té un valor en sí mateixa. No s’ha de conformar en ser una cosa d’erudits ni tampoc en ser només per a l’entreteniment”.

Vila ha argumentat que la cultura “també té una dimensió social, ja que és garantia de l’ascensor social i de la cohesió social” i alhora “té igualment una dimensió econòmica, ja que el talent ha d’anar acompanyat de la feina per funcionar i donar a la cultura una sortida econòmica”. El conseller ha celebrat el debat entorn de la cultura, ja que “cal formular preguntes que tindran interès local, però també més enllà de les nostres fronteres” i ha reclamat que “cal anar cap a l’ètica del dubte”.

En aquest sentit, el titular de Cultura ha deixat anar diverses preguntes per als posteriors debats. “Per què els joves no participen de la cultura administrada i per què consideren que l’herència i la tradició no els és útil? La revolució tecnològica pot afavorir la democratització de la cultura, però és possible que les eines que existeixen actualment -com Twitter, Facebook o Instagram- contribueixin a la definitiva vulgarització de la cultura? Podem confiar en la cultura com un generador dinàmic de desenvolupament econòmic?”, ha qüestionat.

L’esdeveniment tindrà lloc el 23 i 24 de març a la Fundació Joan Miró. Durant els dos dies que duren les jornades, es debatrà sobre quatre grans àmbits que incideixen en l’univers de la cultura. Aquest dijous se celebraran les taules rodones sobre ‘La cultura i les empreses creatives’ i ‘La dimensió social de la cultura’, mentre que divendres es faran els debats sobre ‘La cultura i la tradició’ i ‘Com ens veuen des del món’.

Publicitat