Diumenge, 31 maig 2020

Un tast de l’horta de Barcelona

|

+Notícies

La Patum de Berga se suspèn definitivament després que s’hagués ajornat al setembre

La cancel·lació s'ha acordat per unanimitat durant la sessió ordinària del Patronat

Exhaurides les 190 entrades per a la primera sessió d’auto cinema a Golmés

Es posa en marxa dissabte i es farà tots els caps de setmana de juny al costat de la desapareguda discoteca Big Ben

La Festa Major de Blancs i Blaus de Granollers anul·la l’edició del 2020 per la crisi de la covid-19

La magnitud de l'esdeveniment podia posar en risc els assistents, segons l'Ajuntament

Rosa Talamàs: «El periodisme és donar veu a tothom i, sobretot, a qui se’l sent poc»

Llicenciada en Economia i Periodisme, Rosa Talamàs ha format part dels equips de programes de TV3 com 'Valor afegit' i 'De Vacances', i després d'una època com a redactora en cap, actualment és corresponsal de la televisió pública a l'Alt Pirineu. Amb ella hem volgut parlar sobre periodisme i del que pensa de la seva professió.

La candidatura dels raiers a Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la Unesco es tramitarà durant l’any 2022

Les associacions de l'antic ofici del transport fluvial de fusta de la Pobla i Coll de Nargó formen part del projecte

Guim Puig: “He escrit 5 cançons, tard o d’hora sé que les voldré ensenyar”

Actualment interpreta a en Lluc Ferrer a la sèrie Les de l’hoquei (TV3). En aquesta entrevista ens ha fet alguna confessió ben curiosa. Té...

+Llegits

Un llibre reivindica la tasca invisibilitzada de les folkloristes catalanes

Meritxell Orpinell és l’autora de l’estudi ‘Mercè Ventosa i Roca, una folklorista per descobrir’

Aquest dissabte s’estrenarà el primer auto cinema de Catalunya

S'inaugurarà dissabte amb una pel·lícula sorpresa i part de les entrades es destinarà a la lluita contra la covid-19

La Patum de Berga se suspèn definitivament després que s’hagués ajornat al setembre

La cancel·lació s'ha acordat per unanimitat durant la sessió ordinària del Patronat

El Maldà comença el ‘Dilluns de merda’ i el DocsBarcelona encara la seva segona setmana, continua la cultura des de casa

El filòsof i teòleg català Francesc Torralba participa en una trobada organitzada per Pagès Editors

L’últim disc de Txarango es titularà ‘De vent i ales’

L'anunci s'acompanya d'un documental amb les claus del nou projecte a través de viatges i escenaris que els han inspirat

La 54a edició de la Cantada d’Havaneres de Calella de Palafrugell s’anul·la a conseqüència del coronavirus

L'organització diu que les restriccions fan inviable poder-ne controlar l'aforament i garantir les mesures de seguretat

Roger Jiménez

La desembocadura del riu Llobregat ha esdevingut l’actual delta del Llobregat en poc més de dos mil anys. Es tracta d’un espai totalment pla d’unes 900 hectàrees, ocupat bàsicament per aiguamolls i conreus d’hortalisses. La carxofa del Prat n’és un dels millors exponents de l’horta del Baix Llobregat i, per extensió, de l’àrea metropolitana de Barcelona. Els estanys i aiguamolls, l’hàbitat d’una gran diversitat d’aus i fauna aquàtiques, són l’altre gran atractiu del delta.

Publicitat

714

Puja la bicicleta al tren i baixa a Sant Boi o Cornellà o, si vols pedalar menys estona, al Prat de Llobregat. Segueix el carrer de la Marina fins el parc del riu i passeja entre els camps de carxofes i les granges dels pollastres Pota blava el Parc Agrari fins la platja. Abans d’arribar-hi, gira a l’esquerra cap els espais naturals del riu Llobregat.

- Publicitat-

722

Aparca la teva bicicleta i passeja a peu per qualsevol dels itineraris recomanats, que menen als estanys de Cal Tet i Ca l’Arana, a la riba dreta de la desembocadura del Llobregat.

729

733

Si ets un amant de les aus aquàtiques, el millor que pots fer és una curta passejada fins l’aguait del Sabogal, un amagatall ideal per observar-les. Seu en silenci, agafa els prismàtics i obre els ulls i les oïdes…

Si tens sort, al camí d’anada o bé de tornada t’hi trobes una agradable sorpresa: unes precioses eugues de blanc immaculat amb els seus poltres del mateix color pasturen i juguen sobre el verd tapís dels prats humits, escena bellament emmarcada pel groc de les jonqueres i els canyissars.

744

735

De nou sobre la bicicleta, segueix el camí fins la platja, acompanyat d’algun altre ciclista i dels pratencs i les pratenques amants de l’esport a l’aire lliure. Seu sobre la fina sorra i contempla el blau intens del cel i del mar, separats a l’horitzó per una línia indefinida.

716

La tardor o fins i tot l’hivern són sense cap mena de dubte les millors èpoques per acostar-t’hi… Si en tens ganes i no fa gaire fred, treu-te la roba i fica’t a l’aigua. I si no, doncs seu i observa els moviments dels pocs pescadors que hi ha a la vora o tanca els ulls i respira l’aire fresc ple de sal.

717

Si no estàs gaire cansat, camina sobre la sorra fins la riera de Sant Climent, l’estany del Remolar i la maresma de les Filipines. Ànecs, martinets i bernats pescaires et donen la benvinguda… Enfila’t a l’aguait de la Maresma o al de la bassa dels pollancres i descobreix l’enorme diversitat de fauna i flora del delta. Ara ja saps on viuen els ocells, què fan, on van, com es mouen, què mengen…

715

Si també t’agraden les tortugues, els dofins i els animals marins en general, atura’t al Centre de Recuperació d’Animals Marins, el CRAM. Hi pots col·laborar amb ells en accions de rescat d’espècies marines amenaçades que arriben a la costa catalana.

749

Ha estat un matí intens i esgotador. Torna cap a la vila del Prat amb la teva bicicleta i fes unatapa de carxofa o Pota blava o millor un bon àpat a l’Ona Nuit o a qualsevol altre dels indrets especialitzats en la gastronomia del Baix Llobregat. Tasta les delicioses croquetes de verdures de temporada del Parc Agrari i els sensacionals canelons d’albergínia i Pota blava. Si tens ocasió, apropa’t al mercat de pagès i fes-te amb un bon quilo de carxofes. I al vespre, a casa teva, et lleparàs els dits amb una autèntica truita “pratenca”!!!

- Publicitat-