Un tast pel Penedès

0

Roger Jiménez


1

El tren t’ha deixat a Lavern, al municipi de Subirats, també conegut com la «capital de la vinya». A la mateixa parada del tren hi ha l’estació vitivinícola. L’amabilitat, professionalitat i extraordinària disposició de l’Òscar et guiarà cap a la millor de les rutes, la número 1 que et durà fins el castell de Subirats. En direcció cap el poble de Lavern, passa per sota del pont de l’autopista i agafa el primer trencall a l’esquerra. Aquí comença la teva aventura a la terra del vi i del cava.

2

Dalt de la bicicleta, a cavall o a peu, enceta el teu camí cap el món del raïm. Aixeca el cap i contempla el paratge: ceps i més ceps per tot arreu, un embriagador mar de vinyes en silenci t’envolta… No hi ha marxa enrera, has de seguir endavant, ara cap el nord. Amb el sol a la teva esquena, trepitja el camí polsegós i obre’t pas entre els ceps que donen nom a les varietats de raïm més característiques de la comarca i, amb el permís del Priorat, potser del país: xarel·lo, parellada, macabeu, merlot…

3

De tant en tant atura’t, mira i escolta… les etapes del cicle vegetatiu de la vinya: el plor, la borronada, la brotada, la floració i el verolament. Probablement la millor època per acostar-t’hi és la darrera, abans de la verema. És tot just quan els ceps et mostren la seva millor imatge, cofois de l’exuberant raïm que són a punt de deixar anar. Aviat passes al costat de Cal Maristany, un imponent mas del segle XIX que acull les caves Carles de Lavern, i Cal Justino. A partir d’aquell moment el camí s’enfila una mica.

L’esforç té premi en forma d’un inesborrable record visual: camps de vinyes, algunes oliveres i també presseguers i ametllers, amb petites taques de pinedes i poblacions intercal·lades. Les petites flors dels ametllers i presseguers li dónen una mica de color i alegria al gris polsegós d’un hivern sec i poc fred.

4

Ara t’hi esperen Can Savall i La Bardera, dos masos del segle XVIII. Abans travessa un torrent sec i puja una mica més enmig d’un bosc de pi blanc. Acosta’t fins un antic forn de calç, a pocs metres per sota de la pista forestal. Al mirador de La Bardera fas teva la postal de l’Alt Penedès, amb l’omnipresent silueta de Montserrat a la teva dreta. El vell rellotge de sol que hi ha a la façana de la masia marca el pas del temps en aquest indret des de fa segles. I ara també el temps del teu viatge…

5

I ja és temps de baixar a les profunditats de les caves Olivé Batllori o Llopart i descobrir el mil·lenari secret de l’elaboració del vi i, molt més recent, de l’afamat cava català. Mira, ensuma, toca, escolta, tasta… Posa-hi els cinc sentits i deixa’t dur per les sensacions. Ara ja duus a dins teu el cor del Penedès.

67

Amb les forces renovades, puja uns 10 o 15 minuts per la carretera de l’Ordal (aquesta part et recomano que la facis sobre la bicicleta). fins el llogaret d’Els Casots i agafa un camí asfaltat a l’esquerra cap el castell de Subirats. L’esforç té, un altre cop, una enorme recompensa. Des de dalt del castell tens les panoràmiques més privilegiades de l’Alt Penedès i part de l’Anoia. Puja-hi i seu una estona a descansar i a contemplar el paisatge.

89

Havent reposat, torna dalt de la bicicleta i desfés el camí fins Els Casots. Allà tens dues opcions: O bé tornar pel mateix lloc per on has vingut o continuar carretera amunt fins enllaçar amb la ruta 9, que et condueix fins a Sant Pau d’Ordal. Si tries la segona opció, passes per una pista entre vinyes i bosc, algunes barraques de pedra seca i la masia de Can Mata del Racó.

1011

Ja tot de baixada, arribes a Sant Pau, indret conegut pel mercat del préssec d’Ordal, que se celebra a finals de primavera i durant l’estiu. I també per la seva gastronomia. Hi trobes Cal Saldoni, un dels restaurants slow food del Penedès: arròs amb rossinyols i gambes de Vilanova, gall del Penedès amb suquet i, per postres, préssec d’Ordal amb gelat de farigola. Per llepar-se els dits… Si vols alguna altra alternativa, a Cal Xim, Cal Pere del maset o Cal Pau Xic també et deixaran ben content. Això sí, qualsevol àpat ben regat per un blanc (o negre) amb D.O. Penedès.

12

17

13

Una merescuda becaina i ja ets a punt per la recta final del teu viatge penedesenc. Des de Sant Pau d’Ordal tens una ruta circular ideal abans de tornar a l’estació de Lavern. Un passeig entre vinyes i torrents que passa pel Maset del Lleó, on hi ha el celler ecològic d’Eudald Massana Noya. Surt a passejar amb l’Eudald per les seves vinyes, poda els ceps i cull raïm amb ell i deixa’t aconsellar a l’hora de tastar el seu raïm o vi.

181920

Si s’ha fet tard i vols fer nit, a Cal Masana de la Plaça tens llit. En cas contrari, malgrat que el rellotge de La Bardera no digui el mateix, ja és hora de tornar a casa. Enfila carretera avall primer cap a Lavern i després a l’estació. Si vols, comparteix amb l’Òscar les teves experiències i sensacions. Segur que hi tornaràs…

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada