Valls preveu la participació de més de 40.000 persones a la Gran Festa de la Calçotada

A la jornada, programada per diumenge 31 de gener, es couran més de 100.000 calçots

Imatge d'una calçotada tradicional mentre posen les cebes dolces a la graella. Imatge del 17 de gener de 2016. Horitzontal.
Imatge d’una calçotada tradicional mentre posen les cebes dolces a la graella. Imatge del 17 de gener de 2016. Horitzontal.

Valls ultima la preparació per celebrar la Gran Festa de la Calçotada del proper diumenge. A l’esdeveniment, que celebra enguany la 35a edició, hi participaran més de 40.000 persones i es calcula que es couran més de 100.000 calçots segons va explicar dijous passat el secretari de la Cambra de Comerç de Valls i coordinador de la jornada, Rafel Castells. La Festa de la Gran Calçotada dóna el tret de sortida tradicional a la temporada de calçots, enguany ja en marxa des de principis de novembre, i pretén crear “marca i identitat”. L’esdeveniment atrau visitants d’arreu i, de fet, l’ocupació hotelera al municipi està gairebé completa per al cap de setmana. “Combinar calçots amb rutes per visitar el campanar més alt de Catalunya, per exemple, és un paquet especial”, ha detallat el regidor de Comerç i Turisme de l’Ajuntament de Valls, Òscar Peris. La temporada de calçots deixa uns 15 milions d’euros a la comarca, segons dades de la Cambra, i es presenta com “la segona temporada turística” de l’any, segons Castells.
Les activitats, com els mercats de la Calçotada, alimentació, artesania o la mostra de Cuina del Calçot, s’allargaran durant tot el cap de setmana. Les activitats principals, però, tindran lloc en diumenge, com les cercaviles de la calçotada o mostra de danses de carrer o la degustació popular de la calçotada. A més, el concurs de Cultivadors de Calçots arriba a la 29a edició i el concurs de Salsa de la Calçotada de Valls, a la 25a. El que té més tradició, però, és el concurs de Menjar Calçots, que té l’objectiu de conèixer la xifra màxima de degustació de calçots en un temps determinat i que enguany arribarà a la 31a edició.

Valls, punt d’origen

Un dels objectius que es persegueix amb la celebració de la Gran Festa de la Calçotada és la de reivindicar Valls com a punt d’origen de la calçotada original. En aquest sentit, l’alcalde del municipi, Albert Batet, ha destacat que, el calçot “és com els castells, que van començar a Valls i ara ja hi ha gairebé 100 colles a Catalunya”. “La calçotada va començar a Valls i ara ja és una referència no només al Camp de Tarragona, també a arreu del país”, ha assegurat Batet.

A la televisió japonesa

A més, aquesta edició serà protagonista també d’un programa de la televisió japonesa. El canal d’entreteniment NTV viatjarà amb un equip de nou persones a Valls per enregistrar diumenge 31 l’esdeveniment, on també hi participaran de manera activa els presentadors del show durant el concurs de menjar calçots. El programa viatja de Tòquio a arreu del món per mostrar les festes “interessants” i “curioses” que se celebren. Serà el primer cop que l’equip visita Catalunya. Anteriorment han gravat els Sanfermines o la Tomatina, entre d’altres, a l’Estat espanyol.