Vic engega la Capital de la Cultura Catalana 2016

ACN

Un espectacle de música, dansa, acrobàcia i ‘vídeo mapping’ deixa bocabadades milers de persones a la plaça Major

Un instant de l'acte inaugural de Vic Capital de la Cultura Catalana, amb ballarins sobre les façanes de la plaça Major, el 16 de gener de 2016. (Horitzontal)
Un instant de l’acte inaugural de Vic Capital de la Cultura Catalana, amb ballarins sobre les façanes de la plaça Major

Vic ha pres formalment el relleu a Vilafranca del Penedès i ja és Capital de la Cultura Catalana 2016. L’espectacle multidisciplinari ‘Engeguem’ ha donat el tret de sortida als actes de VICCC 2016, aquest dissabte al vespre. Música, dansa, acrobàcia i audiovisual s’han fusionat sota la direcció artística de Joan Roura a la plaça Major de la capital d’Osona. Els milers d’assistents a l’acte han quedat bocabadats davant la bellesa d’un espectacle de producció íntegrament local. L’alcaldessa de la ciutat, Anna Erra, assegura que un dels objectius de la capitalitat és exhibir aquesta força cultural de la ciutat en diferents disciplines culturals i artístiques.
Un ‘vídeo mapping’ projectat a les façanes d’un dels laterals de la plaça Major de Vic, acompanyat de música en directe i un espectacle de dansa aèria ha servit per engegar els actes de VICCC 2016. El muntatge audiovisual, obra de la Farinera Centre d’Arts Visuals de Vic ha mostrat sobre les parets un avançament del que serà el conjunt d’actes de la capitalitat cultural.

Dels balcons de l’edifici ha aparegut l’acompanyament musical d’Arnau Tordera (Obeses) i el cor de noies Naiades, mentre que sobre les pedres de les parets, dos ballarins de la companyia Delrevés, han protagonitzat un espectacular número de dansa aèria, pràcticament d’acrobàcies.

'Vídeo mapping' de l'acte inaugural de Vic Capital de la Cultura Catalana, el 16 de gener de 2016. (Vertical)
‘Vídeo mapping’ de l’acte inaugural de Vic Capital de la Cultura Catalana

L’alcaldessa, Anna Erra, explica que un dels objectius de VICCC 2016 és mostrar i donar a conèixer més enllà de Catalunya la força cultural de la ciutat de Vic. Més enllà de les fires i mercats o el Mercat de Musica Viva, apunta, les propostes culturals que neixen a la capital d’Osona també poden, tot i no ser tant conegudes ara per ara situar la ciutat en el mapa.

El conseller de Cultura, el recentment nomenat Santi Vila, s’ha estrenat en el càrrec en la inauguració d’aquesta capitalitat cultural i ha destacat la ciutat de Vic com un dels membres de la corona de ciutats petites i mitjanes amb una gran vida econòmica, social i cultural i ha demanat a la resta del país que visqui amb joia els actes de VICCC 2016.

Vila també ha apuntat en aquest sentit que l’equilibri territorial serà una de les prioritats de la legislatura per al Departament de Cultura i s’ha fixat com a gran objectiu evitar que després de la recessió tinguem ciutadans que no puguin accedir a la cultura i al coneixement. Per Vila la llengua i identitat catalanes han de ser eines vertebradores en aquest sentit perquè Catalunya tingui perspectiva universal.

Més d’un centenar d’actes de diferents disciplines

A partir d’aquest ‘Engeguem’, Vic dóna pas a un mes farcits d’actes culturals. S’han programat més d’un centenar d’actes de diferents disciplines artístiques i culturals. De fet, cada mes de l’any serà protagonista una disciplina diferent amb l’objectiu de donar visibilitat i protagonisme a totes elles.

La fotografia (febrer), el traç (març), les lletres (abril), el disseny (maig), l’escultura i arquitectura (juny), la cultura popular (juliol), la música (setembre), el teatre (octubre) i l’audiovisual (novembre) protagonitzaran el programa de VICCC 2016. El 17 de desembre l’espectacle ‘Apaguem’ amb la combinació de musica i lletres clourà els actes de la capitalitat cultural.