La mostra coincidirà amb la Fira de Novembre i comptarà amb expositors locals però també de les festes de Bielsa, Vinaròs, Torelló i Reus
Vilanova i la Geltrú es prepara per acollir la primera edició del Saló del Carnaval. L’esdeveniment s’emmarcarà dins la celebració de la Fira de Novembre del 13 al 15 de novembre. La Fira de Novembre de Vilanova i la Geltrú és el certamen multisectorial més gran a cel obert de Catalunya, i té una tradició centenària que l’avala com un projecte consolidat i un veritable cas d’èxit dins el món firal català.
El Saló de Carnaval vol ser un espai de debat, exposició, i reflexió a l’entorn una de les festes més estimades per la ciutat. La capitalitat que Vilanova i la Geltrú exerceix sobre el carnaval fa que sigui l’indret més idoni per acollir una Fira del Carnaval que neix amb vocació de continuïtat i d’abraçar tots els vessants que ofereix. La història, l’antropologia, les tipologies, i també la indústria i el comerç són alguns dels aspectes que aquest Saló vol tractar de manera professional.
El saló acollirà enguany mostres i jornades sobre diferents carnavals com el de Bielsa, Vinaròs, Torelló o Reus. Aquesta proposta d’exposició i debat estarà complementada per altres espais dedicats a la indústria relacionada amb els productes propis del Carnaval i altres festivitats.
Es tracta d’una ocasió excel·lent per donar a conèixer aquests productes en una ciutat que estima profundament el Carnaval com Vilanova i la Geltrú, en unes dates i un entorn adequats, i tot això fet amb l’experiència organitzativa que la Fira de Novembre ha demostrat sobradament.
Els carnavals convidats per aquesta primera edició, a més de Vilanova i la Geltrú que també tindrà un espai destacat, han estat escollits per l’organització per les seves especials característiques u per tenir una personalitat notable. Bielsa, com a carnaval de muntanya, Vinaròs com a carnaval d’interès turístic, Torelló com a carnaval de terra endins i Reus com a carnaval litoral.
El Saló del Carnaval estarà situat a la rambla Principal de Vilanova i la Geltrú, davant mateix del Teatre Principal. La instal·lació serà una gran vela on, a més de les informacions sobre les festes ja esmentades, hi haurà un apartat dedicat a la part més industriosa del carnaval, com és el cas d’artesanies i empreses especialitzades en aquest sector. També és previst que el Teatre aculli durant tres dies un seguit de jornades obertes al públic on els representants de les diferents localitats convidades puguin explicar a fons els carnavals de les seves ciutats.
Aquestes jornades volen ser un referent on es pugui explicar la història, quina és la seva realitat actual, quines pautes d’organització segueixen i quines dinàmiques econòmiques, socials i culturals genera el carnaval a les diferents ciutats convidades.
Aquest I Saló del Carnaval de Vilanova i la Geltrú neix amb la voluntat de continuïtat i d’esdevenir un referent de debat alhora que una mostra cada vegada més àmplia de la indústria relacionada que pugui permetre posar en contacte les diferents organitzacions de carnavals de Catalunya amb emprenedors o empreses dedicades a aquest sector que vas des de la manipulació del paper i el plàstic, passant per la passamaneria i la bijuteria fins a la contractació de grups musicals i altres espectacles.